Jaromír Trejbal | |
Sortiment: Kniha Jazyk: čestina ![]() Nakladatel: IKAR EAN: 9788024912158 ISBN: 978-80-249-1215-8 Formát: 240 x 240 x 23 mm Vazba: Pevná bez přebalu lesklá Počet stran: 296 Běžná cena: 0 Kč KOUPIT NEJLEVNĚJI | ![]() |
Anotace: | |
Kuchařský učeň v šlechtickém kasinu v Celetné ulici, skalní nekuřák, centr dorostenecké prvoligové Slávie a později kuchař hotelu Beránek se v roce 1929 ocitl v městě nad Seinou. V Paříži v České restauraci zahájil Jaromír Trejbal tehdy velkolepou cestu po proslulých evropských hotelích a restauracích. Po návratu domů v roce 1937 pracoval velmi krátce jako šéf studené kuchyně ve věhlasném pražském lahůdkářství Lippert, kam si chodil denně pro večeři Vlasta Burian. Ten nabídl talentovanému kuchaři místo a trefil svou volbou do černého. Osm let práce v moderně vybavené kuchyni Burianovy domácnosti nenarušily ani těžké překážky, ani mnohá zklamání a přátelský vztah obou mužů trval až do Burianovy smrti. Na Trejbalovu kuchařku je třeba pohlížet jako na dokument o vývoji gastronomie, doklad rozmanitosti a nikdy nekončící fantazie mistra kuchaře, důkaz měnících se chutí a vůní pokrmů typických pro určitou dobu a společnost | |
Zařazeno v oddělení: | |
Knihy / Knihy / Populárně naučná pro dospělé / Kuchařky & nápoje / Všeobecné a ostatní | |
Recenze Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana: | |